СИМ - ШИП

латински: Acipenser nudiventris)
енглески: ship sturgeon

Трајно забрањен лов

Јесетарске врсте представљају изузетно интересантну групу, која постоји већ више од 250 милиона година и која је преживела катаклизме које су збрисале многе друге облике живота.

У нашем делу Дунава живи шест врста риба из породице јесетри, или тачније: пет врста долази у Дунав ради мреста, док је шеста, кечига, стални становник слатких вода.

 Реч је о морунируској  јесетри, атланској јесетри, пастругу и симу.

Некада је ових риба било у неупоредиво већем броју, али је изгредња ђердапских брана прекинула њихов пут.

Сип или кратконоса кечига (лат. Acipenser nudiventris) је слатководна и брактична риба, која припада породици јесетри.

Иако кратконога кечига формира и анадромне и резидентне популације, у Дунаву је присутан само слатководни тип и то је најнеразвијенија риба српских вода. Дужине је до 30 cm, тежине до 600 g. Мрести се од марта до маја. Најчешће борави у плићој води изнад муљевитог дна где се храни ларвама инсеката, мекушцима и раковима.

Сим или шип може бити дуг 2м и тежак 80 кг. Распрострањен је у сливу Аралског, Каспијског, Азовског и Црног мора.

Има од 11 до 17 дорзалних (леђних) плоча, које су развијене и оштре, латералних (бочних) од 49 до 74 слабије развијених. Вентралних (трбушних) плоча има од 11 до 17, али код одраслих јединки оне могу бити делимично или потпуно одсутне. Прва дорзална плоча стоји под углом у односу на профил главе. Доња усна није прекинута по средини, и по томе се сим разликује од свих осталих јесетарских врста. Брчићи су ресасти, а рило правилног конусног облика. Леђа су тамноцрвенкастоплаве боје, бокови су нешто блеђи а трбух бео.

Сим је миграцијска риба. Мужјаци полну зрелост достижу са 6 до 9, а женке са 12 до 14 година старости. Женке се мресте сваке 2 до 3 године.

Сим се мрести од краја априла до јуна, на температурама од 10 до 15 ºC. За мрест бира шљунковиту, камениту или глиновиту подлогу, са брзим протоком воде. Мрест је једном у две до три године. Има лепљиву икру која се залепи за подлогу. Плодност је од 200.000 до 1,290.000 јаја. После мреста јединке су мршаве,јер се не хране тако интензивно као у морима, и одлазе у море где се хране мекушцима, бескичмењацима и рибама.
Максимална забележена старост сима је 36 година.