Риболов

Стојиш поред воде на обали, штап у руци. Онда изненада осетиш трзај, као ударац, као грч. Неописив осећај. Но то је тек почетак који води ка врхунцу задовољства. Привлачење рибе обали, можда је то прави тренутак који се никада не може заборавити. Шта се заправо дешава у души једног риболовца кад риба гризе?

Зашто Риболов са својим доживљајима и изненађењима, са својом животном историјом,толико значи човеку?

Риболовци су људи страсни, немирни духом. Ма како смирено, понекад и поспано деловали, сатима зурећи у воду. У њима је сваки дамар напет. Они покушавају да наслуте кретање својих противника. Претварају се у реку, у рибу, у око рибе.

Риболовци поштују своје противнике. А поштовање према природи носи са собом и поштовање према човеку. То је основа једног истог понашања и односа према животу и према смрти. Према пролазности и према вечности.

Чудан је тај риболовачки свет. Забаван, пун духа и животне радости. Јер риболов - то је "озбиљна забава". Риболовци су и велики путници. Хиљаде, десетине хиљада километара проћи ће, ловећи шаране, сомове.. Сујеверни су. Не воле неке речи, неке људе, неке гестове. Имају своје амајлије, тотеме, срећне и баксузне дане. Јер, рекосмо већ, исконски је то порив. Ритуали, церемонијали, готово свечарске припреме - све је то риболов.

Претерују, лажу и надлагују се. Својим противницима -рибама надевају митска имена. Они се боре са "неманима" , "грдосијама", "аждајама" , "Грабљивицама" , "Баронима" , "разбојницима". Као у неком бајковитом свету. Као у легендама. И управо зато треба веровати риболовцима, њиховим претеривањима и лажима. Треба припадати том свету и тим нестварним дозвљајима.

Тај дивни, луди риболовачки свет...

Чувени ловац на шаране, холанђанин Лео Вестдорп рекао је једном : "Риболовац греши ако лови да би оборио неки рекорд. Није лепота у тежини шарана. Лепота је шаран у свом природном окружењу. Лепота је борба против њега и осечај да у рукама држите створење из воде, на чијим крљуштима је исписано 15 или више година живота и које никад није осетило људску руку".

Риболовац је читалац природе. Он познаје тајну азбуку, уцртану у прошлост риба. Он познаје тај дивни, недовршени сан...

Наше секције: