О Нама

Све до 1935 године у Нишу је била права анархија у погледу риболова. Ловио је ко је хтео - начином каквим је хтео. Пецаљке су слабо употребљаване.

Све је тако ишло док се једног дана нису случајно састали код "Кијева" (кафана), инж. Томашевић, Драг. Пинтеревић, Чеда Христић, Миле "Цуре", Јован Павлович, Груја Манић, Срета Костић, Драган Кичевац, Душан Вацић и тако уз разговор покренули питање о оснивању једног удружења риболоваца у Нишу. Иницијатива је одмах прихваћена, и већ после 20 дана, тј. јуна месеца 1935 године, заказана је оснивачка скупшина, где је као први председник изабран инж. Томашевић, заменик председника Драги Пинтеровић, који кратко време иза тога, по одласку Томашевића из Ниша, заузима место председника.

Удружење је у почетку имало на окупу  око 50 чланова, тако да је већ 1941. године бројало око 190 чланова, када је због рата морало да прекине своју делатност. После рата 1945. год. на иницијативу неколико преживелих спортских риболоваца, почео је рад на  окупљању рибара, и на оснивачкој скупштини, изабрана је управа и том приликом друштво је добило име "Јединство". На оснивачкој скупштини било је присутно око 90 чланова рибара. Донета су правила друштва и изабрани су одговарајући форуми. За председника је изабран Миладин Павловић, радник железничке радионице "Станко Пауновић", а за секретара Ћирић Михајло, књиговођа.

такмицеје 1956Сваке године друштво је отварало риболов и тај дан се је прослављао окупљањем целокупног чланства са њиховим породицама  изласком у природу, на крчењу и чишћењу риболовне стазе, те уз песму и музику остајали цео дан.

Друштво је имало и своју културно просветну секцију, која се бринула о чланству, претплатом на стручне часописе и са својом музичком секцијом допуњавала програме и рада друштва.

Јанура месеца 1950. године састала се група удичара  да продискутују о стању у тадашњем Рибарском удружењу где су били учлањени и мрежари и удичари. Том приликом констатовано је, да су схватања мрежара и удичара у погледу спортског риболова различита како у погледу справа са којима се риба лови, тако и у погледу сиромаштва наших река рибама на којима је био дозвољен лов. Договорили су се да оснују ново удружење.

управа 1958На оснивачкој скупштини, марта месеца 1950. године, одржаној у кафани Малча код Јагодин малског моста, одлучено је да се оснује ново удружење под називом: Нишко Удружење спортских риболоваца - удичара.

Друштво је почело са 57 чланова а иницијатори оснивања су били:
Бошко Поповић - механичар, др. Никола Ђукнић - хирург, Драгољуб Миливојевић - пензионер, Радивоје Николић - инжењер, Здравко Божиновић - бравар, Борисав Тасић - директор СТШ , Влада Божиновић - пензионер, Михајло Маринковић - директор "раднички техниум, Драгољуб Марјановић - пензионер, др. Милан Петковић и други.......

Ново удружење израдило је своја правила у духу Закона о рибарству којим се има покоравати сваки члан и извршило регистрацију свога постојања код народних власти.

За првог председника изабран је Бошко Поповић - Kипац, од 1950 до 1956. године. Наставник Михајло Маринковић био је председник до краја 1956 године. Миливоје Стевић - графички радник је 1957 године изабран за предсеника друштва и дуго година је водио нишко удружење.

такмичење 1957 Сваке године се чланство повечавало:

у 1950. години било је уписано 155 чланова,
1951. године - 235 чланова,
1952. године - 300 чланова,
1953. године - 370 чланова,
1954. године - 450 чланова,
а 1955. године - 546 чланова.
У сезони 1958-1959 чланство се попело на 1230 риболоваца и 130 омладинаца риболоваца.

Од 1957. године, Нишко удружење спортских риболоваца удичара, носи назив: "Нишко удружење спортских риболоваца Нишава",

Назив, "Удружење спортских риболоваца Нишава Ниш", удружење користи од 1958. године.

Садашњи Назив, "Организација спортских риболоваца Нишава Ниш", користи се од 25. марта 2012.године усвајањем статута и пререгистрацијом по закону о спорту..

Данас удружење окупља спортске риболовце пре свега са подручја града Ниша и најбројнија је организација спортских риболоваца у Србији.
ОСР "Нишава" Ниш има око:
3.500 сениора, 350 јуниора, 350 кадета, 120 сениорки и 300 ветерана.

ОСР Нишава је један од оснивача Спортско - риболовног савеза Републике Србије и непрекидно је у чланству од дана оснивања ове организације - од 1951. године.

Нишава је и оснивач заједнице организација спортских риболоваца "Јужна Морава 2", сада ДОО , али нажалост, са малим, скоро никаквим утицајем на рад овог корисника вода.

Риболовци, у нашем удружењу, организовани су у секцијама по врсти, односно начину пецања.
Најстарија је секција риболоваца који пецају удицом на пловак.
Постоје још и Мушичарска секција, вараличарска секција, секција у којој су риболовци који лове шарана. Најмлађа секција је - фидер секција

слава 2010

Слава нашег удружења, ОСР Нишава Ниш је Летњи Свети Никола

У просторијама удружења, 22. маја 2010. године, пресечен је славски колач.

Било је присутно доста званица, а међу њима и председник градске општине Медијана, господин Драгослав Ћирковић.

Господин Ћирковић је и сам риболовац а његова омиљена вода је Бованско језеро.