Страна 9.

Белгија 07. - 08.Јули 2012.

На светском ФЕЕДЕР првенству у Белгији за репрезентацију Србије наспупили су наши чланови, Душан Вељковић и Саша Цуцкић. Тренер је такође наш члан, Драган Радуновић

После првог дана када је био седми у сектору, Душан Вељковић је другог дана отпецао за треће место у сектору и са 10 пласмана укупно је заузео 15 место на светском првенству од 110 такмичара.

Репрезентација Србије је освојила 12. место

Преузми дневник у пдф формату >>>

Камп младих 2012.

Велики успех - седам такмичара и сви су добили статус репрезентативца.

Смедерево је крајем јуна било домаћин кампа за младе такмичаре.

Од 28 јуна до закључно 1. јула 66 такмичара у три категорије борило се за што биљи пласман у улазак у првих 10 који добијају статус репрезентативца.

Узбудљиво и неизвесно је било у свим категоријама. Редослед се није знао до последњег судијског сигнала. Грами су одлућивали да ли ће неко ићи на светском првенству крајем месеца Јула у Словенији.

ОСР Нишава је на кампу имала 8 представника, седам у такмичарском погону за избор  репрезентативаца и једног у школи риболова.

Па пођимо редом

Кадети су пецали на каналу Сартида, њих 21, и после три кола:

Алекса Шаповало је пети и тако постао путник на светском првенству у Словенији.

Лука Ђорђевић је шести, добио је статус репрезентативца и прва је резерва за Словенију.

Алекса Ђорђевић је као школарац заузео 14 место.

У категорији Јуниори У 18 је била највећа конкуренција. Чак 30 такмичара је пробало да се добрим пецањем наметне селектору и оствари сан да буде учесник светског првенства. Пецали су на Дунаву ког Југова.

У овој категорији Нишава је имала тројицу такмичара и сви су ушли у првих десет

Највише успеха је имао Немања Миловановић, освајањем трећег места и сигуран је представник Србије на светском првенству у Словенији крајем јула месеца ове године.

И остала двојица су имали добре пласмане.

Александар Милошевић је шести  док је Митар Николић - девети. и они су добили статус репрезентативца.

Код јуниора У23, такмичило се 15 такмичара а Нишава је имала двојицу представника. И они су пецали на Дунаву код Југова.

Обојица су у првих пет.

Душан Живојиновић је освајањем четвртог места постигао свој највећи успех.

Душан је имао исти број пласмана као и другопласирани, али мањи улов. Учесник је светског првенства у Словенији.

На светском првенству иде у Алекса Илић, освањем петог места. Алеса је после два кола и два пласман имао шансе да победи на овом изборном такмичењу, али срећа му је окренула леђа у последњем колу.

Тако је Нишава са 4 учесника светског првенства и још тројицом са статусом репрезентативца најуспешнији клуб на кампу младих и перспективних спортиста.

Свима који бране боје Србије желимо пуно успеха у Словенији и надамо се да ће такмичари ОСР Нишаве достојно репрезентовати наш клуб и наш град.

Преузми дневник у пдф формату >>>

Погледајте и Галерију слика:

Галерија слика јуниори >>>

Галерија слика кадети >>>

Излет: Тамиш

На излету у Суботу 16.06.2012. планирано је да риболовци организације спортских риболоваца ,,Нишава" из Ниша пецају на Тамишу код Опова и каналу Карашац

Међутим, због високог водостаја на Тамишу, сви риболовци су пецали на каналу Карашац.

Канал је директно повезан са Тамишем, па и ту водостај није био повољан, што се и одразило на слабији улов. Радила је углавном жутоока као и деверика и то у јутарњим часовима, а касније крупна беовица.

Канал Карашац је нова дестинација на коју нишки риболовци јос нису организовано ишли. Надамо се да ће следећи пут водостај бити повољнији а риболовци Ниша имати више "спортске" среће..

Погледајте и Галерију слика:

Галерија слика >>>

Изборно такмичење - фидер 1. и 2. коло 2012.

Протеклог викенда на каналу ДТД у Новом Саду одржана су прва два кола изборног такмиченња у ФИДЕР пецању.

Учествовало је 36 такмичара, а чак десеторица из наше организације.

Пласман такмичара ОСР Нишава Ниш је следећи.

4. Душан Вељковић
5. Милан Михајловић
11. Јовица митровић
13. Драган Радуновић
14. Саша Цуцкић
15. Душан Крстић
19. Недељко Ступар
24. Дејан Перовић
28. Срђан Арсић
30. Александар Николић

Преузми дневник у пдф формату>>>

Последња два кола су на Бованском језеру, 22. и 23. септембра.

Куп Цара Константина 2012.

ОСР "Нишава" Ниш је 2. Јуна 2012. године на Бованском језеру, одржала свој традиционални куп, који је и један од пратећих спортских манифестација у оквиру прославе славе града Ниша.

На купу "Цар Константин 2012" учествовала је 21. екипа.

У екипној конкуренцији пласман је:

1. ОСР "Нишава 2. екипа" Ниш

2. ОСР "Бистро" Алексинац

3. ОСР "Нишава 1. екипа" Ниш

Најбољи појединци:

1. Саша Миљковић - Муња (Бистро Алексинац) 4060гр.

2. Алекса Илић (Нишава 2. екипа Ниш) 3450гр.

3. Марко Пенчић (Тимок Зајечар) 3210гр.

Преузми дневник у пдф формату>>>

Погледајте и Галерију слика:

Галерија слика >>>

Излет: Тамиш

Дана 02.06.2012 одржан је излет на Тамишу код Томашевца.

Због лоше хидрометеоролошке ситуације у региону ниво Тамиша је био мало виши, што није сметало Нишким риболовцима да постигну солидне улове. Пецала се бабушка бодорка деверика и беовица, а вариличари су имали и пар улова штуке.

Погледајте и Галерију слика:

Галерија слика >>>

Хуманост на делу

Традиционално, сваке године наше удружење у сарадњи са Нишким заводом за трансфузију крви организује акцију добровољног давања крви.

Позиву  да 25. маја од 10 до 17 часова, у просторијама ОСР "Нишава" - Југ Богданова 12, узму учешће у овој хуманитарној акцији, одазвало се тридесетак риболоваца.

За све чланове који усу чествовали у овој акцији, "Нишава", обезбеђује бесплатан излет на неку од атрактивних риболовних вода.

КЛУБСКА СЛАВА - Летњи Свети Никола

Удружење спортских риболоваца "Нишава" у Нишу као своју крсну славу, Слави Летњег Свети Николу.
У уторак, 22. Маја сечењу колачa присуствовали су многи гости.

Сви су нам они драги а посебно смо захвални Драгославу Ћирковићу, председнику градске општине „Медијана“. Господин Ћирковић је и сам риболовац па веома добро разуме „риболовачке приче“.

Срећну славу пожелео нам је и Душан Јовановић, Председник Риболовачког Савеза Војводине.

Овом приликом са председницом удружења риболоваца и мото наутичара Дунавац из Новог Сада, Мирославом Ласло потписана је повеља о сарадњи и развијању међу удружењских активности као и о заједничким интересима на пољу популаризације спортског риболова, такмичења и едекације младих.

У име УСР „Нишава“ Ниш повељу је потписао Дејан Марковић, председник удружења и домаћин славе ове године.

Летњег св. Николу славе од давнина београдски лимари, а такође и хотелијери, гостионичари, кафеџије као и УСР "Нишава", као свог заштитника.

Погледајте Галерију слика:

Галерија слика >>>

Мастер лига 2012.

Предпоследњег викенда у мају одиграна су прва два кола Мастер лиге у пецању рибе удицом на пловак.
18. 19. и 20. маја, на каналу ДТД у Новом Саду, код Темеринског моста у организацији Савеза Спортских риболоваца Србије, дванест екипе, борило се за што бољи резултат како би стекли било какву предност у односу на своје конкуренте.
Домаћин овог такмичења било је удружење риболоваца „Риболовац“ из Новог Сада.
У овогодишњој Мастер или ти првој лиги учествовали су, да кажемо, староседиоци:
Сента из Сенте, Чигра из Крушевца, Ђетиња из Ужица, Риболовац из Новог Сада, Еко Трофеј из Београда, Смедеревац из Смедерева и Ветерница из Лесковца као и клубови који су из друге лиге прешли у виши ранг: Ибар Краљево, Шумадија Крагујевац, Расина Крушевац, Мрена Параћин и Нишава из Ниша која је то право остварила у разигравању.

У петак 18. Маја био је официјелни, обавезни тренинг за све екупе које су дошле у пуним саставима а тимови су се трудили да пронађу добитну комбинацију за суботу и недељу тј за прва два кола Мастер лиге.
Проверавала су се добијена сазнања о уловима претходних дана, па се према томе и одређивала тактика за такмичење. Недоумица је била да ли се одмах определити за белу рибу или цверглана али је доминација пеша на удицама многих такмичара променила расположење и пред тренере се поставила једна велика недоумица.

После четири сата пецања у првом колу, у суботу 19. маја стање на табели је било:

Преузми дневник у пдф формату>>>

Нико није очекивао овако слабе улове, а просек од 1835 грама по риболовцу је за ову воду, слаб улов. Код већине од 60 такмичара највише је било, најнепожељније рибе – Пеша. Веома тешко пецање. Борило се за сваку рибу, сваки поен.

За други такмичарски дан, тактика се већ знала на крају првог. Али пошто је у риболову сигурно „да ништа није сигурно“, све се изокренуло. И уместо да се лови више, ловило се мање – просечно 1736 грама по риболовцу. Практично једна крупнија риба је значајно померала такмичаре по пласманима.

Другог такмичарског дана редослед екипа је био:

Преузми дневник у пдф формату>>>

Све у свему, никад равноправније првенство. Нико се девинитивно није одлепио, како за прво место тако и за оно које гарантује опстанак у Мастер лиги, - то је девето место.
Погледајмо само разлику између четврто пласираног и десетог. Разлика од само девет пласмана се достиже само у јеном сектору, где је разлика 11 пласмна.

Погледајте Галерију слика:

Галерија слика >>>

КЛУБСКА СЛАВА - Летњи Свети Никола

15.05.2012.

Удружење спортских риболоваца "Нишава" у Нишу као своју крсну славу, Слави Летњег Свети Николу.
У уторак, 22. Maja је сечење колача у 11.00 сати.
Домаћин славе је Дејан Марковић.

Православни верници и Српска православна црква празнују дан Светог Николе Чудотворца, заштитника путника и морепловаца.

Св. Никола (летњи)

Овај дан, назван код Срба летњим или младим св. Николом, слави се у спомен на пренос његових светих моштију 1087. године из Мире у Малој Азији у италијански град Бари, где се и данас налазе. Ту је подигнута монументална црква, а у крипту је положено тело светитеља. Његов гроб краси икона, дар српских владара Немањића, са њиховим ликовима као ктитора.

При преносу светитељских моштију десила су се многа чудеса, а у овај дан најчешће се спомиње како је свети Никола повратио вид слепом српском краљу Стефану Дечанском.

Некада се на свим хришћанским бродовима налазила икона светог Николе а он се посебно празновао дуж Јадранског и Средоземног мора где је био обичај да се на тај дан не испловљава а да се бродови на пучини усидре и пловидбу наставе сутрадан.

Код Срба, већина оних који славе главни празник св. Николе, 19. децембра, 22. мaja, прослављају као преславу.

Летњег св. Николу славе од давнина београдски лимари, а такође и хотелијери, гостионичари, кафеџије као и УСР "Нишава", као свог заштитника.