ШТУКА

латински: Esox lucius
енглески: Northern Pike

припада породици Esocidae
Минималнa дужинa улова 40cm, максимално 3 рибе дневно
Ловостај од 1 фебруара до 31 марта.

Штука је слатководна, агресивна риба - предатор и врло је бројна у многим водама Европе.

Има веома издужено тело, покривено ситном крљушти. Расте  до преко 1,5 м, а достиже масу и до преко 30 kг.  Животни век штуке је око 40 година.

Права је мишићна опруга, која јој омогућава да при нападу постигне почетно убрзање до 11 метара у секунди, што је рекорд међу рибама, али максимална брзина пливања штуке не прелазе 60 км/ч. тако да у случају неуспешног напада, штука брзо одустаје од гоњења плена.  Да штука постигне изузетно почетно убрзање омогућава јој снажно развијено репно пераје, и сразмерно дебела репна дршка, уз, спреда ваљкаст, зашиљен облик тела који лако пробија воду са додатном пропулзивном површином а далеко позади и међусобно блиско, наспрамно постављена непарна пераја.

Моћно оружје за хватање плена су штукина велика уста, пуна оштрих зуба различитог облика и величине, постављених на свим костима главеног скелета у пределу виличног, језичког и шкржних лукова.

На ово се риболовци посебно упозоравају, јер за разлику од осталих грабљивица , штука има незгодну навику да јако стегне све оно што осети у чељустима и тешко  ју је убедити да их отвори. А осим што, посебно код великих штука, озледе могу бити озбиљне,  уједена места су дуго болна.

Код напада и узимања хране, штука хвата плен са бока, окреће га напред главом и тако га гута. Уз помоћ снажне мускулатуре уста и ждрела, штука је у стању да простор усне дупље вишеструко прошири, а како јој је и желудац веома растегљив, то и релативно мањим, ситнијим штукама омогућава гутање крупног плена.

Штука је предаторска врста која, већ после два месеца живота при дужини од неколико сантиметара прелази на исхрану рибом. Инстинкт штуке је толико јак да се млађ, у случају неповољних услова за пролећни мрест других врста и његово кашњење, храни припадницима своје врсте који заостају у расту. Већ у априлу и мају се дуж обраслих обала река, бара и канала могу видети ситне штуке, постројене без покрета, у положају очекивања плена.

Са завршетком прве сезоне живота, у зависности од услова, штуке достигну и 30 cm дужине. Током прве године се интензивно хране сваким пленом који могу да прогутају. При томе, не бирају храну и највише једу најчешћу врсту рибе у станишту. У случајевима када истребе све рибе око себе штуке постају немилосрдни канибалисти. Одрасле штуке се осим рибом хране и жабама, ситним воденим птицама и неопрезним ситним сисарима.

Штука се мрести крајем зиме, од фебруара до априла. У мрест први пут улази са 3 - 4 године старости. Женка, у зависности од величине, полаже од 16 до 75 хиљада комада икре, чија инкубација, после оплођења траје 10 до 15 дана. Након 1,5 - 2 месеца, са порастом до дужине 3 - 5 cm, прелази на исхрану рибом, а то се отприлике дешава у време пропливавања тек излегле млађи гргеча и Ципринидних риба.

Најбољи успех у лову штука постиже се при доброј дневној светлости, али не и прејакој, кад и друге рибе добро виде њу, па то треба имати у виду кад се планира одлазак у риболов.  Са замучењем воде лов се продужава, јер у недостатку повољних услова за лов има више промашаја, па и више покушаја.

Бусија, из које штука вреба плен, зависи од терена. Ако нема грања, пањева и потопљених врба, или су заузете крупнијим примерцима, добра је и подлокана обала. У недостатку боље бусије,  штука легне и на голо дно и вреба. То стајање штуке у бусији је савршено мирно "замрзнуто", све до тренутка приближавања плена, када штука, полако машући грудним перајима, почиње укручена да прилази плену. Кад у дејство ступи реп, напад је увелико у току, а плен обично тада почиње да беши, што је већ прекасно. При томе је штука у стању да инзваредном брзином из  праволинијског пливања увијањем тела промени правац и да парира изразито наглим променама правца плена у покушају бега.

У највећем броју случајева штука свој плен напада са стране, затим  постепено гута мамац, окрећући га у устима да главом пође према њеном ждрелу.  Кад осети отпор, пре него што мамац дође пред ждрело, штука ће га избацити из уста.

Штука од 7-8 кг је вредан трофеј, који се не лови ни често ни лако. Последњих неколико година су на нашим просторима ловљене и капиталке тешке измедју 14 и 20 кг, и то би  био максимум који штука код нас може да достигне.