СОМ

латински: Silurus glanis
енглески: wels catfish

Ловостај од 1 маја до 15 јуна
Најмања ловна дужина 60 цм, максимално 3 рибе дневно

Сом је једна од највећих слатководних риба, а припада фамилији Сомова.

Сом се доста разликује од риба класичне форме. Труп му је овалан, са великом и спљоштеном главом на којој је три пара бркова од којих је горњовилични пар дуг до врха грудних пераја, остали су доста мањи.

Има ситне очи, велика уста, а доња вилица му је нешто дужа од горње, и обе су начичкане мноштвом ситних зуба. Тело му је без крљушти и веома слузаво. Подрепно пераје је дугачко, репно заобљено a леђно пераје је мало и без тврдих жбица. Леђа сома су модроцрна, бокови су тамносмеђи или тамнозеленкасти и мраморирани. Трбух је сивкастобеличасте боје са црвенкастим преливима.

Европски сом насељава све реке Европе које се уливају у Северно, Балтичко, Црно, Аралско и Каспијско море. Воли мирне или споротекуће, муљевите воде.

Најрадије се задржава на мирним и дубоим местима у рупама у главном току и места заштићена пањевима и гранама. Преферира меко дно. Живи претежно појединачно.

Сом је сваштојед, мада му главну храну чине рибе, жабе, ракови, сисари, а лови и птице, патке и гуске које се нађу на води или у води где живи.

Претежно лови ноћу и за време снажних и бучних олуја када креће како у јаку струју, тако и у плитка места. Дању се одлучује за лов само ако је време облачно. Проблем сома је лош вид, па храну више налази пипањем и изузетно осетљивом бочном линијом којом осећа и најмању вибрацију у води.

Сом у Србији живи у Дунаву и готово свим његовим притокама, а има га и у затвореним типовима воде. Просечна величина сома у Србији је један метар и тежина 10 килограма, а лове се и нешто већи примерци.

У Дунаву код Апатина, 1958. године, уловљен је сом тежак 208 килограма на стари аласки начин.

Забележено је да је у реци Одри уловљен сом дугачак 5 метара а тежак 400 килограма.

Сом је снажна риба која се ничега и никога у води не плаши. Велики сомови су толико снажни да се дешава да човек нема довољно снаге да га извуче на обалу. 

Спортски риболовци,  лове сома само алатима који имају удицу. У ове алате спада и бућка која се користи из чамца. Сматра се да је најбоље време за лов сома јул и август.

Сом се може ловити на све мамце који вам падну напамет. Најчешћи мамац је црна глиста, пијавица, дурбак, ровац, риба или парће рибе, жаба.

Сваку рибу па и сома можете уловити тамо где му се најмање надате и када се најмање надате. Правила не постоје. Основно је знати где се најрадије задржава, а остало је срећа и упорност.