КРУПАТИЦА - платика

латински: Blicca bjoerkna, otac.Abramis bjoerkna
енглески: White bream

припада породици Cyprinidaе.

Крупатица насељава све воде Европе, сем вода Скандинавског полуострва и Британије. Највише се задржава у доњим токовима река, језерима, мртвајама и рукавцима. Тражи мирна места, где се крије у дубоким слојевима воде. Креће се у мањим јатима у дубини, изван главног тока.У водама где су грабљивице ретке, може се толико намножити да цела популацију, због недостатка хране постане закржљала. Храни се животињским организмима на дну.

 Крупатица има пљоснато, високо тело, покривено збијеним крљуштима које су веће него код деверике и обавијено је густим слојем слузи.

Глава је сразнерно мала, мања него код деверике), уста искошена и мала, очи велике, губица јој је тупа. Промер око јој је већи од дужине губице. Подрепна пераја почињу иза завршетка леђа. Леђа су јој смеђозеленкаста, а бокови и трбух сребрнасти. Леђно, репно и подрепно пераје су сиво модре боје, грудна и трбушна пераја су жучкаста или црвенкаста, док код деверике претежно преовладава црна боја. Број жбица на латералној линији је код крупатице 44 до 48, а код деверике 51 до 60.

Крупатице се од априла до јуна приближава обали како би се парила. Пре парења мужјацима се на глави и телу појављују мале кошчане израслине. У том периоду постају изузетно агресивни, бранећи територију од других мужјака. Сам мрест се дешава у сумрак и у зору. Женке полажу између 10.000 и 100.000 јајашаца на воденом биљу, пањевима и крупном камењу. Јајашца су лепљива и каче се за објекте у води. Она која падну на дно, не излегну млађ, због недостатка кисеоника. Не полаже сву икру одједном, већ у 2 до 3 наврата.

Млађ се излеже након 10 до 14 дана, храни се зоопланктоном, док се одрасле рибе хране ларвама, инсектима и деловима биљака. За годину дана млађ израсте на дужину од 6 до 8 цм. Мужјаци постају полно зрели након друге године, а женка након треће до пете године.

Места парења често дели у исто време са црвенперком, девериком и бодорком, и не ретко се крупатица у току парења укршта са њима стварајући неплодне хибриде.

Крупатица може да живи до 16 година, максимално нарасте до 30см, (обично нарасте 16 - 18 cm).и максимална да тежи нешто преко 1 kg.

Крупатица због своје особине да зими не мирује, омиљена је међу рибооловцима који зими излазе на воду.  Мање је опрезна од Деверике, не плаши се звукова са обале и пљуска који производи риба када се откачи са удице.

Мамац узима одлучно и одмах потапа пловак. Нарочито енергично узима мамац у Пролеће. У ретким случајевима уздиже пловак као деверика.