КРКУША

латински: Gobio gobio
енглески: gudgeon

припада породици Cyprinidaе.

Локални називи: говедарка, бркуља, мренче

Кркуша насељава воде црноморског слива. Распрострањена је у готово свим европским водама. Већином живи у великим рекама, али се може наћи и у речицама, језерима и мртвајама и то обично зими.

Води дубински начин живота у јатима која чине јединке различитог узраста и величине. У пролеће и у лето борави у плићацима са каменитим или пешчаним дном,  док с јесени иде на дубља места са пешчаним или глиновито-пешчаним дном.  По песку је и добила име (на руском - пескар).

Постоје четири врсте:

Обична кркуша - Gobio gobio

Кеслерова кркуша - Gobio kessleri

Танкорепа кркуша - Gobio uranoscopus

Белоперајна кркуша - Gobio albipinnatus

Често се среће у друштву са кленом. Никада не залази у травнате терене. У октобру се повлачи и одлази на зимовање у мртваје и језера или се завлачи у речне јаме.

Кркуша је дневна риба која ноћу, одупирући трбушним перајама воденој струји, лежи при дну. Мада јој вретенаста грађа тела омогућава да плива прилично брзо, кркуша се не одликује нарочитом окретношћу.

 Кркуша се мрести у мају и јуну када женка икру лепи на подводно растиње и шљунковито дно.

Полну зрелост достиже у другој или трећој години. Храни се организмима дна - црвићима, ларвама инсеката, делимично и биљним остацима. С пролећа једе икру других риба.

Пореде је са врло малом мреном, али мрена има два пара бркова, док кркуша има само један.

Кркуша је ситна риба, не дужа од 15 cm. Тело јој је ваљкастог облика, глава спљоштена, очи су мале, а на горњој усни има два брчића. Тело је покривено крупном крљушти и нема слузи. Боја тела јој зависи од средине у којој живи и обично је сива, жућкаста или зеленкаста. Дуж бочне линије има веће тамне пеге, чији облик зависи од врсте кркуше, а она има много варијетета.

Све су рибе дна и врло популарне међу риболовцима почетницима, јер су увек гладне и у јатима.

 Има укусно месо са много костију, и незаобилазни је састојак рибље чорбе.