КЕСЕГА - шпицер, кесига, шпиц

латински: Abramis ballerus
енглески: Blue Bream

припада породици Cyprinidae.

Распрострањена је у водама Европе на истоку до Рајне.

У Србији насељава воде дунавског слива. Просечна дужина јој је 30 cm, ређе до 45 cm, а тежина до 600 g, максимално и преко 1кг.

Шпицер je јатна риба. Живи у великим језерима, природним и вештачким, али је има и у води као што су баре и ископи. Може се наћи и у мирнијим деловима текућих вода уз деверике. Борави на дну у близини воденог растиња јер се храни фауном са дна.

Престаје да се храни током зиме.

Шпицер, је изгледом врло слична деверики, али код ње су уста терминална и коса, по чему се разликује од осталих врста из рода Абрамис.

Тело јој је издуженије него код деверике, а прсна пераја досежу до трбушних. Подрепна пераја су јој релативно дуга, и у њој има 35 до 44 меканих жбица.

Од својих сродница из реда Деверике, разликује се по ситнијој крљушти, дугом аналном перају и тиме што су јој уста окренута навише. Леђа су јој тамно сива, бокови сребрнасти, непарна пераја бледо-сива, остала жућкаста. Тело јој је спљоштено и издушеније него ли код деверике.

Полну зрелост достиже од 4 - 5. године, при дужини од 18 - 20 cm.
Шпицер се мрести у пролеће од априла до јуна. Икра је љепљива. Плодност женке износи 42.000 - 254.000 јаја. 12 до 13 дана након оплодње долази до пуцања јајне опне.

На удицу начешће долази у топлије доба године.
Од мамаца се користе црви, кувано жито, хлеб, глисте ...