КЛЕН

латински: Leuciscus cephalus
енглески: Chub

припада породици Cyprinidaе
Минималнa дужинa улова 20cm, максимално 10 риба
Ловостај од 15 априла до 31 маја.

Мужјаци могу да нарасту до 60цм, и  максимално до 8 кг тежине, мада се лове знатно мањи. Животни век максимално 22. године.

Клен има издужено и снажно тело, покривено крупним крљуштима, са крупном главом и већим устима којима усисава храну. Врх горње усне је на нивоу средине очију. Горњи крај леђне пераје је мало усечен, а пераја почиње иза вертикалне средине основе трбушних пераја. Анална пераја је заобљено.

Боја тела му прелази нијансе од мркозелене преко сиве до потпуно црне, а бокови су му сребрнасти, трбух бео. Прсне пераје су наранџасте, а трбушне и анална пераја црвенкасте.
Код старијих примерака трбух, временом добија наранџастоцрвену боју. Нарасте до 2 kg.

Клен је риба која настањује воде средње брзих токова, бистре, чисте, и то у нижим деловима водених токова, у дубоким вировима или на прелазима из вира у вир, на местима са тврдом каменитом дном. Држи се у мањим јатима.

Он спада у шаранске врсте риба и насељава скоро цео европски континент осим скандинавског подручја, а како је изузетно прилагодљива врста, можемо га наћи чак и у Балтичком мору.

Полну зрелост достиже са 4-5 година старости. Клен се мрести, парцијално, у мају и јуну, када женка положи од 50.000 до 100.000 јајашаца у плићаку на шљунковитом и биљем обраслом дну.  У почетку млађ живи у јатима и храни се планктонима и воденим биљем, а касније се јеловник проширује, па клен једе и воће које расте у приобалном појасу. Одрасли кленови се хране још и инсектима који падну на површину воде, ситним раковима, малим рибама и жабама. Мужјак, у време парења добија тамне пеге по телу, а боја пераја прелази у црвено.