КАРАШ

латински: Carassius carassius
енглески: crucian carp,

припада породици шарана.

Трајно забрањен лов

Караш води порекло из река које се уливају у Северно море,Балтичко море и Црно море, као и оне које се уливају у Атлантски океан, па све до реке Лене.

Леђа су тамно сива, бокови сребрнасти, а понекад са зеленим или металним преливима, каткад и жутим. Пераја су жућкаста или сива. Уста мала без брчића. Високо, са стране спољштено тело покривено крупним и чврсто усађеним крљуштима. Леђна пераја је веома дуге основе (14-21 жбица), а подрепна кратка (5-8). Прва жбица и једног и другог пераја је снажна и назубљена. Уста су терминална и без бркова, а ждрелни зуби су високи, спљоштени и једноредни. Боја тела и пераја им може значајно варирати па се ништа уопштено не може рећи.

Караш насељава тихе и топле низијске воде, мртваје, баре, рукавце, ритове, језера обрасла воденим биљем, канале, акумулације и уопште јако затрављене равничарске воде са муљевитим и глиновитим дном, док је релативно редак у рекама. Његова изузетна издржљивост омогућава му да живи и у оним водама у којима друге рибе не могу. Mогуће га је наћи и у базенима који се у току зиме скоро потпуно леде, а у току лета због мале количине воде, постају изузетно топле скоро без имало кисеоника у води.

Караш живи на дну где се и храни ситним животињама и деловима биљака. У току лета се храни интензивније, док зими потпуно престаје са узимањем хране. У водама које се зими потпуно леде, преживљава захваљујући својој телесној излучевини која се не леди, а обезбеђује влажност коже.

У зависности од услова живота, караш има велику варијабилност грађе. Просечно порасте од 15 до 30 cm, а достиже и до 50 cm и тежину од 2,7 kg. У водама са мало хране као и у малим водама дешава се да се пренамноже па се ту могу наћи дугуљаста закржљала јата чији појединци тешко премашују 300 g. Ове карактеристике нису наследне и зависе само од услова. Када дођу боља времена, потомци закржљалих јединки постају брзорастући примерци округлог тела. У водама са доста хране, а посебно у онима у којим има доста грабљивица, могу се наћи огромни примерци караша, али су они изузетно ретки

Пари се у мају и јуну, а женка положи око 300.000 комада јајашаца на подводном биљу.