ГЛАВАТИЦА

латински: Salmo marmoratus
енглески: mable trout

припада породици пастрмки.

Трајно забрањен лов

Главатица живи у рекама у Јадранском сливу, од Југозападних алпа па до Албаније. Живи у Сочи, Идријици, Випви, Неретви, Морачи, Зети, Скадарском језеру, Белом Дриму и Бојани. Загађења и промена станишта довело је као једне од најугроженијих слатководних риба Јадранског басена.

Као и остале пастрмке, и главатица насељава брзе, бистре, чисте и кисеоником богате воде. Углавном живи у дубљим вировима са подводним стенама, где тражи скровиште.

Пастрмка главатица има карактеристично велику главу, која јој заузима од 22% до 25% укупне дужине тела. Зуби и чељусти су јој веома јаки. Тело има облик издуженог ваљка.

Боја тела јој варира од црвеносиве до тамнозеленкасте, нема црних ни црвених пега, али је цело тело прошарано тамним пругама које су изувијане, што јој даје мрамораст изглед, па отуда и њено (латинско) име. Пераја су светлосива до жућкаста.

Изразита је грабљивица, храни се углавном ларвама инсеката, пужевима и  рибама.

Једна је од најкрупнијих салмонидних риба, може да нарасте до 140 цм и да тежи 30 кг а најчешће се лове јединке од 4 до 8 кг. Живи до 25 година.

Полну зрелост, главатица постиже између пете и седме године живота, када има дужину од око 70 цм.

Период мрешћења некада траје и по 2,5 месеца, од новембра до половине јануара, када температура воде достигне од 8 до 13ºЦ.  На мрешћење мигрира узводно . Тада женка положи икру на шљунковито дно. Развој ембриона у јајним опнама траје око 45 дана. На почетку се храни планктонима, а касније ситном рибом.