ЦРВЕНПЕРКА

латински: Scardinius erythrophthalmus
енглески: Rudd

припада породици шарана.

Просечна дужина одрасле јединке износи 20 цм, а капиталаца тежине 0.5-1 кг и 35 до 40 цм. Најтежи познати примерци црвенперке били су преко два килограма.

Црвенперка насељава велика језера, природна и вештача, али је има и у води као што су баре и ископи. Може се наћи и у мирнијим деловима текућих вода уз деверике. Црвенперка борави у близини воденог растиња као што је локвањ, дрезга, шаш, трска. Ређе излази на отворене воде, а током зиме се у јатима повлачи у дубине.

Црвенперка, је изгледом врло слична бодорки, али је знатно шаренија - златна са гримизним перајима, а очи су јој јарко жуте с црвеном мрљом, али, у зависности у којим стаништима живи (стајаће или текуће воде) боја може варирати. Оно по чему се још разликују су и уста која имају истуренију доњу усну - храни се при површини, за разлику од бодорке која ради обрнуто.

Црвенперка се често укрштава са девериком или другом крупнијом рибом из фамилије ципринида - па је све ређа, иако постоје изолована станишта где је има у изворном облику.
Храни се најчешће у јатима при површини (разним инсектима), и може достигнути тежину и већу од 2 kg. Просечна дужина одрасле јединке износи између 20 и 30 cm, а капиталаца тежине преко пола килограма и 35 до 40 cm. Најтежи познати примерци црвенперке били су преко два килограма, али су то махом били хибриди из укрштања.

Црвенперка се од белице разликује по положају уста, више су уздигнута, по оштром прелазу између трбуха и подрепног пераја, као и далеко повученом леђном перају према репу.

Црвенперка је права летња риба. После мресцења у периоду од априла до јуна, у зависности од појединих вода, добро се лови све до јесени. По положају уста може се закључити где и како црвенперка хвата инсекте. Хвата их на површини воде и то искључиво током дана при сунчевој светлости јер се црвенперка, при лову, углавном ослања на чуло вида. Понекад се могу приметити како својим леђним перајима секу воду остављајући благе таласиће иза себе.

Црвенперка воли бистру воду. Њено омиљено боравиште је у водама пуним растиња, а најрадије борави у широким пољима шаше и трске која по правилу нуде обиље разноврсне хране, пре свега ситне животињице. Дакле, трeба је тражити међу воденим биљем.

 У риболов на црвенперку, најпогоднији су они мамци који споро тону или они који остају на површини воде. Између осталих такви су хлеб, црви, мушице. Црвенперка спада у малобројне рибе које се успешно лове на мушице - природне или вештачке.

 Црвенперке су  упорни и чврсти борци па због тога закачену рибу треба што пре издвојити из јата како се остале неби узнемириле и разбежале.