ЦРНОМОРСКА ХАРИНГА

латински: Alosa immaculata
енглески: Black Sea shad

ред: Clupeiformes, породица: Clupeidae, род: Alosa

Трајно забрањен лов

Alosa immaculata је угрожена врсте јер јој прети изумирање.

Још је има у : Русији, Србији, Румунији, Украјини, Турској, Бугарској, Молдавији и Грузији.

Црноморска харинга има издужено и витко тело с израженим трбушним гребеном љусака . Може да нарасте  до 38 цм, тежина до 700 грама  док јој је животни век 7 - 8 година . Зуби су јој добро развијени, а иза шкржног поклопца има тамну мрљу. Слична јој је Дунавска харинга ( Alosa caspia), но она  има више шкржних жбица и слабо развијене зубе.

Црноморска харинга је анадромна селица која из мора улази у реке да би се мрестила. У време мреста сели се до средњег тока великих река, и мрести се близу површине у јакој струји главног тока реке .

Црноморска харинга полну зрелост достиже у трећој години живота, ретко и раније. Долазе близу обале марта - априла, у реке улазе када је  температура воде 6-9°Ц. а селидба је  најинтензивнија у мају. Мрест почиње када температура воде пређе 15°Ц, од априла до августа. Мрест је обично од 1 сата иза поноћи до 8 сати ујутру. Јаја су плутајућа. Након мреста одрасле јединке се враћају у море. Личинке се задржавају у топлим плићим обалним подручјима и током првог лета поступно мигрирају према мору да би у јесен ушле у море и тамо остале док полно не сазреју.

Црноморска харинга се храни зоопланктоном и малим рибама.

Станишта врсте су мора, речни екосистеми и слатководна подручја. Врста је присутна на подручју Црног мора, и у рекама притокама где се мрести.