БРОТФИШ - ЈАЗ

латински: Leuciscus idus
енглески: Ide

припада породици шарана
Минималнa дужинa улова 20cm, максимално 10 риба.

Jаз има доста велику главу, са златножутим очима које, у горњем делу беоњаче имају црну пегу. Уста су му косо постављена. Тело је продужено, бочно лагано спљоштено. Tрбух му је бео, тело му према боковима прелазе у сребрнасту боју, а горњи делови су му тамно зелени. Има моћна, јака пераја што му омогућава лакше кретање на местима у којима он живи - брзи водени токови. Храни се ситним воденим животињама – пужевима и раковима - али уме да буде и вегетаријанац, јер се понекада храни само алгама.
На Дрини су уловљени примерци од 3 kg што за ове пределе представља праву реткост. Просечно се лове примерци 300 до 500 грама.

Јаз насељава првенствено низијске делове већих река, али се може наћи и у мирним водама, као што су канали, одкопи или заливи. Живи у јату у коме су све јединке сличног узраста. Једино крупнији примерци лутају у паровима или појединачно .
Најрадије се задржава  у приобалним деловима тока, на дубини од 1 до 3 m, и то углавном при дну, на рубним местима где се мешају  вода брзака и вода тишака. Са првим пролећним сунцем постаје активан, а после мреста почиње интензивно да се храни.

Јаз се мрести у марту - априлу, при температури воде од 7 до 8 степени. Инкубација оплођене икре траје 15 - 20 дана. Полну зрелост стиче 3 до 5 односно 5 до 7 година живота. Мрести се од марта до маја када женка положи око 120 000 јајашаца икре. У време мреста тело јаза поприма златасте нијансе, па му је изглед много атрактивнији него обично. 

Доласком топлих летњих дана његова активност се повећава и достиже врхунац од јула до септембра. Опадањем температуре воде опада и његова активност и почиње да се повлачи све дубље , бирајући погодно место где ће да презими.
Јаз има добро развијено чуло вида, врло је плашљива и осетљива риба, а посебно је осетљив на вибрације из воде или са обале. На површину воде, из дубине излеће када јури ситну рибу којом се храни, или када сакупља гусенице или инсекате који падају на површину воде. Храни се у раним јутарњим часовима и предвече.
Има га дуж целог тока Дунава и Саве, а врло је бројан и у каналима система канала  ДТД. Може се наћи и у притокама Дунава и Саве, али само у низијским деловима. 

За станиште, најрадије бира места као што су  делови обале утврђени каменом, места где су потопљени бродови или шлепови, места са потопљеним обореним дрвећем, кладама и пањевима итд.