БРКИЦА

латински: Barbatula barbatula
енглески: stone loach

припада породици чикова.

 Максимална дужина 18 цм , тежина 80 грама. Тело јој је скоро голо, спљоштено са стране, скоро једнако по висини читавом дужином. У угловима усана има три пара брчића. Крљушт је неприметна, сићушна, са плочицама које се належу једна на другу, распоређене само по боковима. Боја тела зависи од места где живи: у бистрим и чистим водама бркице су светлије, а у тишим и муљевитим рекама тамније боје.

У народу је зову тивушка, змијара, полегуша, а дунавски аласи усвојили су немачки израз "штајнбајсер" (камењар).

Бркица је дубинска риба. Углавном живи појединачно и на истом месту. Воли пешчано или каменито дно са бржим струјама. У горњим токовима река допире до самих изворишта. Преко целог дана углавном се крије испод камења, пањева, међу растињем или заривена у муљ, песак, испод подлоканих обала, у сенци дрвећа. То је начин да се спаси од бројних непријатеља, јер ова рибица може брзо да плива само на кратким растојањима.

Најактивнија је у сумрак и ноћу, када креће у потрагу за разним безкичмењацима и икром других риба. При наглом паду водостаја бркица има обичај, слично чикову, да се закопа у муљ и тако преживи. За време јаких зима бркица у муљу опстаје до пролећа, без обтира на дебљину леда и жестину зиме.

Ловци на смуђа имају обичај да кажу: колико бркица - толико смуђева. Ову рибицу радо прождиру и пастрмка, манић и бандар, али штука је, зачудо, не обожава.

За риболовце бркица је интересантна једино као мамац за грабљивице, иако јој је месо прилично укусно, тако да су је у средњој Европи дуго узгајали у рибњацима.

БУРЕШЛИЈЕВА БРКИЦА

латински: Barbatula bureschi

енглески: Bureschi loach

Бурешлијева бркица (Barbatula bureschi или Oxynoemacheilus bureschi) је слатководна риба која спада у зракоперке и припада породици Balitoridae.

Живи у Бугарској, Грчкој, Србији, и вероватно Републици Македонији.

Ово је слатководна речна риба која живи у већим, брзотекућим потоцима.