БУЦОВ

латински: Aspius aspius
енглески: chrub

припада породици шарана
Минималнa дужинa улова 30cm, максимално 3 рибе.

Буцов је грабљивица и представља рибљу врсту веома занимљиву за спортски риболов.

У нашим условима нарасте до 80цм. и достиже максималну тежину до 8 кг. Због недостатка зуба уста су му дубоко усађена, па припада гутачима који свој улов прихватају зуболиким израштајима на шкргама и прослеђују га ка храпавом ждрелу. Код примерака  до 2 кг тело је издужено, наоружано врло јаким перајним системом који се завршава веома моћним репом. Крупнији примерци благо су погрбљени од главе до леђног пераја, са спуштеним трбухом. Боја леђа код буцова је тамно зелена, бокови су сребрнасто-плавкастог сјаја док је трбух беле боје.

 Живи у целој Европи осим северне Шкотске, Ирске, Данске и југозападне Енглеске. У Скандинавији живи само на југу, док Финске реке посећује само на западу.

Живи у свим већим каналским системима, рекама и језерима. Већи део дана проводи у мирној води. На преливе природне или вестачке, стубове мостова и ушћа вода, долази увече и рано ујутро да би се хранио. Што су примерци већи јата су мања, тако да није никакво чудо видети капиталног буцова да лови сам.

Углавном, користи храну животињског порекла: (црволики) бескичмењаци, чланконошци, кауглер и ситна риба.

Полну зрелост женке достижу у петој-шестој години, а мужјаци у петој години живота. Интензивно полагање јаја траје од априла до краја маја, женка полаже око 100.000 јаја чији развој траје од 14-21 дан.

Најбоље доба дана за лов су позно јутро и рано поподне, а најбољи услови за риболов су  кад водостај стагнира или кад је у мањем порасту.

Крупан  буцов на удици је изузетан борац.