СРЕБРНИ КАРАШ - БАБУШКА

латински: Carassius auratus gibelio
енглески: Prussian carp

припада породици шарана
нема ограничења улова

Пореклом је из Кине.

Руб леђног пераја савијен је надоле, а крајеви су шиљати; одозго је маслинастозелена, бокови и трбух су сребрнастосјајни,а на корену репног пераја нема мрљу. Љуске су веће него у караша.  

Храни се ситним животињама и биљем. То је веома издржљива и прилагодива риба. Населила је све воде где је намерно или случајно "порибљена". Има је у мочварама, барама, стајачицама и мирним спорим текућим водама, зими мирује, не хранећи се.

Просечна ловна тежина бабушке креће се око 500 грама, мада су све бројније воде у којима бабушке теже од 2-3 килограма и 50 цм дужине.

Мрести се у мају и јуну на веома интересантан начин (у Кини се размножава као и остале рибе), али  у нашим водама, се полно зреле женке укрштају са мужјацима сродних врста (другом белом рибом). Најинтересантније од свега је да без обзира којој врсти рибе припада мужјак, излежене рибице су увек само бабушке.

На водама у којима има доста водене вегетације, бабушке се углавном крећу и пребивају у непосредној близини растиња. Водено растиње представља природни заклон од разних непријатеља, а такође је богато и природном храном. На водама где нема у изобиљу водене вегетације, бабушка је што даље од обале  и на дубинама 2,5 до 3 метра. 

Бабушке се, по правилу, налази при самом дну, јер се храни слично шарану, ријући по муљу. Зато су места где се бабушке интензивно хране обележена мехурићима, који у низовима избијају на површину воде. Међутим, у појединим периодима дана, бабушка излази према површини.

Избор мамца за пецање бабушке зависи од саме воде, годишњег доба, као и од врсте примаме. Као мамац углавном се користи кувана пшеница, млади и кувани кукуруз, хлебна ружа, глисте и црвићи. У пролеће и јесен, када је вода хладнија, боље резултате дају глисте и црвићи, док су у летњем периоду успешнији хлеб и кувана пшеница. На водама у којима се интензивно храни куваним или младим кукурузом, по правилу се на ове мамце, добијају и крупније бабушке. 

Бабушка је позната као јако чудљива риба. Није ретко да једног дана фантастично добро једе, да би већ сутра дан просто изчезла са тог места. Такође бабушка зна да промени јеловник у току самог пецања, па се зато мора имати више мамаца. Што се тиче борбености бабушка је сасвим солидан борац.