АМУРСКИ СПАВАЧ

латински: Perccottus glenii
енглески: Chinese sleeper

припада породици Odontobutidae
нема ограничења улова

Амурски спавач у нашим водама откривен је 2001. године. Ради се о врсти која настањује средњи и доњи део слива реке Амур, углавном око тромеђе Русије, Кине и Корее.

Ради се о риби малог, такорећи патуљастог раста, која дужину од петнаестак центиметара постиже у четвртој години живота, а највећи познати примерци дугачки су око 25 цм. 

Спавач је здепаста, главата риба, малих очију и великих уста. На обе усне налазе се низови ситних зуба, а доња усна је истурена. Трбушна пераја налазе се далеко напред, у висини грудних, и – за разлику од главоча – нису срасла. Ситна крљушт не покрива само тело, већ и бочне стране главе.

Основна боја тела редовно варира у зависности од боје околине, углавном у нијансама смеђе. Тело је покривено како светлијим, тако и тамнијим флекама неправилног облика. У време мреста мужјаци су готово црни. 

Полну зрелост достиже већ у другој години живота. . Спавач полаже веома мало, свега 100-150 комада икри, и то не лоптастих, већ облика краставца. Зрна залепљена за камење, дрвеће или подлогу чува мужјак, и постиже се висок проценат излегања. 

Спавач првенствено настањује плитке, затравњене стајаћице, главно корито река избегава. У изливима, кубицима, рукавцима и мртвајама може да изгради бројну популацију.

За сада је распрострањен у хидросистему Тисе. Исхраном је оријентисан на водене бескичмењаке, првенствено на ларве инсеката. Међутим, несразмерно велика уста му омогућавају да се храни и као ситна грабљивица. Имајући у виду да дели станиште са ретким и угроженим аутохтоним врстама, и да се појављује као конкурент у исхрани, његово присуство у нашој средини није пожељно. Преживљава и у потпуно залеђеним водама укопавајући се у муљ.