АМУР - бели

латински: Ctenopharyngodon idella
енглески: White grasscarp

припада породици шарана
нема ограничења улова

Бели Амур је биљождер, вретенастог је облика - сивозелених леђа и бокова са светлијим трбухом и сивим перајама.

 Бели Амур потиче из токова реке Амур у Кини и Сибиру где може да нарасте до 1,5 м. и достигне тежину од 50 килограма.  Просечна ловна тежина белог Амура је од 3 kg. до 12 kg.

Код нас је "увезен", из Мађарске, 1963. године, пре свега да би населио језера, канале хидромелиорационих система и акумулације. Миграцијом је доспео у реке.

Бели Амур се мрести на песковитим теренима и у доста јакој струји, а да би се оплодила његова икра мора путовати заједно са струјом. Плодност женки је запањујућа, чак и до милион комада икре. За развој икре и мрест потребна је температура воде преко 37 °C, тако да је у нашим условима његов мрест за сада само вештачки.

Бели амур је искључиви вегетаријанац. Једе скоро све врсте воденог биља. За килограм прираста амуру је потребно и до 200 килограма воденог биља. Примерци преко 4 килограма имају годишњи прираст 2-3 килограма, а за то им је потребно око 500 килограма хране

Амур почиње да се храни тек кад температура воде достигне 15 степени, а са порастом температуре расте и његов апетит.

Бели амур се дању, посебно за време високих температура, задржава у дубинама, док ноћу излази у плићаке у потрази за младим биљкама које је потопила вода. Амур је врло плашљива и неповерљива риба, па ће на сваки шум муњевито да побегне.

Мамац у лову амура треба да је што сличнији храни коју ова риба налази у својој живитнох средини. Добре изгледе за улов риболовци ће имати ако на удицу ставе врхове младих водених биљака.
Добри мамци су и  млад зелени пасуљ, незрело семе сунцокрета, грашак,  хлебна пахуљица, резанци репе, боранија, не ретко и кукуруз....

Мамац се спушта на дно. Амур претходно, пре него загризе, два-три пута "опипа" мамац.

amur Борба са белим амуром доживљај је за памћење и препричавање.

Кад се закачи, извесно време се лако привлачи, међутим кад се приближи обали, амур ће почети да прави нагле и брзе покрете и маневре. Потребна је добра и сигурна машиница а уколико је стегнута, па још и ако је врх штапа крут, најлон сигурно пуца. 
Зато је за извлачење амура потребно право мајсторство.