КАУГЛЕР - уклија, беовица,кедер

латински: Alburnus alburnus
енглески: Bleak

припада породици Cyprinidaе.

Макс. дужина: 20 cm, Макс. тежина: 80 g

Када на некој мирној води одједном угледате да се рибице, попут сребрнастог водоскока, бацају на све стране  - то је знак да се кауглери спашавају од напада неке грабљивице. Међутим, мало је познато да и сам кауглер понекад напада попут грабљивице, нарочито тек излеглу млађ. 

Кауглер је врло лепа риба, издуженог, у боковима суженог тела. Глава му је мала, уста искошена, доња чељуст је избачена напред.

По леђима је сивоплавкаст или зеленкасте боје, а бокови и трбух су му сребрнкасти и сјајни, док су му пераја обично сива. Крљушт је ситна, лако се скида и при најмањем додиру лепи се за руке.

Многи га мешају са белицом (лат.Leucaspius delineatus.

Лове се кауглери и од петнаестак сантиметара, али они од двадесет су - права реткост.

Кауглер воли чисту воду. Држи се ван главног тока -  близу спрудова и јама са песковитим дном. Воли мирне рукавце и затоне, а пределе густо обрасле воденим биљем избегава. Често се скупља поред мостова, купалишта и газова где стока прелази воду.   Креће се у јатима, одмах испод површине воде, у сталном је покрету избегавајући многобројне грабљивице, од крупнијих риба до змија и жаба које га јуре.

Он је изузетно прождрлчјива риба, непрестано заузета проналажењем хране. Храни се зоопланктоном, пре свега ситним рачићима и инсектима. положај уста омогућава кауглеру да лако зграби инсекта са површине воде. Врло је заинтересован за све што падне на воду.

Полну зрелост кауглер достиже у трећој години. Мрест траје од априла до краја јуна у плићацима. Већина кауглера баца икру у три-четири наврата са паузама од десетак дана. Икру полаже на подводно растиње, а некад и право на песак или ситан шљунак.

Кауглер се лови лаким телескопским штапом без проводника, Пловак треба да је осетљив и одлично избалансиран. Удице број 20 (18 за крупније),  обавезно дугог врата, јер се тако рибице лакше скидају са удице.

Мамац је црвић - само један. Врх удице обавезно остаје откривен.На удицу можемо ставити и хлебну пахуљицу, ситно парченце глисте, инсекта,  Чак је и најобичнија мува прави деликатес за кауглера. Гута и комарце закачене на удицу.

Прихрањивање лаком храном знатно ће повећати улов.