МРЕНА

латински: Barbus barbus
енглески: barbel

припада породици Cyprinidaе
Минималнa дужинa улова 25cm, максимално 10 рибa дневно
Ловостај од 15 aprila до 31 маjа.

Мрена је кошљориба, савитљивих пераја која има четири израштаја у облику бркова око уста. Припада породици шарана.

Мрена насељава све воде централне и западне Европе, укључујући басен Дунава. Најрадије се налази у главном току реке, тамо где је дно од камена. Највише се задржава у средњем току реке, на песковитом и шљунковитом дну.

Мрена се креће у јатима, која сачињавају рибе различитих величина. Активна је претежно ноћу, али се храни и дању након олуја, када купи мале животиње које су упале у воду. Хране се тако што претражују дно и окрећу камење са дна, како би испод њих пронашли храну. Када вода почне да се хлади, мрене, као и шаран, прелазе у фазу мировања и повлаче се ка најдубљим деловима тока.

Мрена је риба карактеристичног и лако препознатљивог изгледа. Има тело вретенастог облика са наглашеним и јаким перајима. Леђа су јој тамнозелена или сивомаслинаста, а према стомаку је сребрнаста прекривена густом ситном крљушти,док јој је стомак са доста жуте нијансе. Глава мрене је карактеристична и по положају усана види се да се ова риба храни са дна. Уста су јој месната и жилава и са доње стране главе, готово равна са подлогом. На уснама мрена има два пара брчића. Очи су јој ситне.

 Расте до 8 килограма, али се најчешће хватају примерци од 500 грама до једног килограма. Примерци од 5 килограма се сматрају капиталним уловима. Животни век мрене је 9 година.

Мрена је засигурно једна од најзначајнијих риба наших вода и њен лов нам пружа велики изазов и задовољство. Може се ловити преко целе године док је у јесен ударни термин.

Зими се окупљају у јата и мирују на дну у дубљим и мирнијим деловима реке. Лети их налазимо у бржим и плићим деловима реке на преливима у самим брзацима и на местима где по дну има крупнијег камења и мањих стена које омогућавају брже струјање воде.

Почетак доброг лова мрене почиње већ у пролеће када је више хране у води и мрена је активнија него зими. Узима хлеб, глисте, црвиће, ровце, кукуруз и дуд (ређе) а неретко и ситну рибу. Не смемо да заборавимо да је мрена опрезна и паметна риба. У понуди мамаца прилично је избирљива. Угледа ли нас - побећи ће. Учини ли јој се мамац или део прибора сумљивим нестаће из нашег видокруга.

Мрена је полно зрела са 4 године кад је дуга 30-40цм. Мрести се од краја априла до краја јуна и у то време слабије узима понуђену храну јер се храни ларвама које јој доноси вода или их сама тражи испод камења.

 Женка полаже 3000 до 8000 јајашаца крупне наранџасте икре у бистру и хладну воду богату кисеоником.  Млеч мужјака је црвенкаста. За развој икре потребна је температура 10-12ºЦ.  Млађ се извали за две недеље, брзо расте и за 4 месеца достигне величину крупније кркуше.

Треба обратити пажњу да је икра мрене отровна у време мреста, изазива гастроинтестиналне тегобе (повраћање, пролив). Тај се отров не може уништити кувањем или пржењем, па је не треба јести.. Месо мрене је у току целе године исправно за јело.

Мрена је изузетан борац на удици због чега је риболовци и воле. Ухваћена на удици очајнички се труди да се ослободи користећи сву своју снагу, бодући главом по дну уз енергичне трзаје. Кад се закачи тешко се откачиње, јер су јој уста месната. Месо јој је укусно и веома је радо виђена риба на трпези.