ЧИКОВ

латински: Misgurnus fossilis
енглески: weather loach

припада породици вијуна (Cobitidae)

Трајно забрањен лов

Нарасте до 30 цм и максимално 100-150 грама

Чиков има губицу која му је спуштена надоле и на њој се налази десет бркова. Шест великих бркова на горњој страни усне, а четири мања су на доњој усни. Има дугачко тело, спреда скоро цилиндрично, а сва пераја су му заокругљена. Трбушна пераја су мала и далеко иза грудних. Крљушт му је ситна и скоро неприметна јер је покривена дебелим слојем слузи. По леђима је жутомрке боје, са местимичним црним пегама. По боковима му се пружају дугачке црне траке, код којих је средина нешто шира. Стомак му је већином жуте боје, мада има и примерака са црвенкастим трбухом.

Чиков је риба низијских вода црноморског слива. У другим сливовима Србије га нема. Насељава тихе, мирне воде, мртваје, канале са муљевитим дном и не воли велике дубине. Може да преживи и у условима где би свака друга риба угинула. Уз помоћ једног црева апсорбује кисеоник из ваздуха и створи резерве,  па може укопан у влажаном муљу да опстане и по месец и више дана.

Чиков је изузетан мамац за  сома, а осим сома чикова радо нападају и штука, смуђ, буцов и јегуља. Чиков је и најпоузданији метеоролог. Можете га држати у акваријуму и посматрати његово понашање. Дан-два пре промене времена чиков се узнемири и са дна акваријума излази на површину воде по којој нервозно плива до пред саму промену времена или појаву временске непогоде.