великоусти БАС - пастрмски гргеч

латински: Micropterus salmonides
енглески: Bass
припада породици Centrarchidae
нема ограничења улова

иако у своме имену има назив салмоидес, и назива се пастрмски гргеч припада фамилији Центрарцхидае.

Бас је увезен у Европу из Северне Америке почетком 19 века. Из Мађарске населио је наше воде и има га у Бачким каналима, обично од 0,5 до 3,0 кг, а достиже и 5 кг.

 Бас има тело тамнозелене боје са тамним мрљама са обе стране, а по средини тела има хоризонтралну пругу веома различите ширине. Доња страна тела му се прелива од светло зелена па до беле боје. Леђно пераје се састоји од 9 бодљи и скоро је одвојено, док наставак леђног пераја садржи 12-13 меких зракастих делова. Код баса завршетак горње вилице допире скроз до границе ока.

Бас се мрести од краја Априла до краја Јуна при температури воде 18 - 20 степени и тада почне да прави гнездо у тихој води богатој воденим биљем, обично на дубини од једног метра.
Женка баса полаже од 2 000 до 43. 000 јајашаца, а након полагања, мужјак је отера  и, брани гнездо нападајући све уљезе. За то време се не храни. Након 5 до 10 дана млађ се излеже и остаје на окупу под будном пажњом оца. Он своје младе чува још неколико дана након излегања, док се они хране зоопланктоном и ларвама инсеката. Када достигну величину од 5cm, млади басови постају активни предатори.

Бас се креће и задржава у затрављеним деловима воде, најрадије око великих окана у дрезги и у зони затрављеног дна, где је у потрази за мекушцима и рачићима. Ситнији примерци се могу видети како уз саму ивицу дрезге патролирају у потрази за храном на дубини од око пола метра.

Крупнији примерци се ретко могу видети у површинском слоју воде. Бас се често, у летњем периоду, у најгушћој трави, лењо преврће без уобичајеног праска на површини. Врло занимљива риба за спортски риболов.

Бас се код нас лови углавном воблерима и лептирастим варалицама. Мало ко лови мамцима од меке пластике намењених управо лову баса, а готово нико не лови мушичарском техником. Када је реч о воблерима бас радо узима скоро све облике тог мамца: вретенасте, здепасте, издужене у облику листа итд.