ЈЕЗЕРСКА ЗЛАТОВЧИЦА

латински: Salvelinus alpinus
енглески: Arctic char

припада породици пастрмки
Минималнa дужинa улова 25cm, максимално 3 рибе дневно
Ловостај од 1 октобра до 1 марта.

Златовчица језерска је миграциона слатководна риба која припада фамилији Салмонида

Језерска златовчица се одликује издуженим телом, нешто вишим него код сродне врсте – поточне златовчице.На телу има неправилно и ретко распоређене флеке – мрље розикасте боје. леђа су јој зеленкастоцрне боје, а спуштајући се према боковима, боја се прелива у сребрнкасту. Трбух је бео. Златовчица језерска има врло ситну крљушт која чврсто належе на тело, па је тешко уочљива. Обод – руб грудних, трбушних, као и подрепних пераја је беле боје. У периоду мреста боја се мало мења – постаје за нијансу тамнија.

Животни простор ове рибе представљају хладне воде уз обале Северног леденог мора. У периоду мреста мигрира у слатке воде, мада на Балкану постоје и типично слатководне форме – немиграционе и живе у планинским језерима.

Може да порасте и до 1 м дужине и 16 кг. тежине. Најчешће се лове примерци дужине 30–50 цм и тежине до 1,5 кг. Златовчица језерска је типични становник хладних и чистих, кисеоником веома богатих вода. Распрострањена је на Гренланду, Исланду и северним крајевима Норвешке и Сибира. У воде бивше Југославије убачена је из алпских језера 1943. године. У Србији се млађ ове врсте узгаја у мрестилиштима, а затим пушта у језера и водене акумулације у којима су повољни услови за њен даљни развој. Ову врсту, као и остале салмониде, карактерише изузетно квалитетно месо и врло је атрактивна са аспекта спортског риболова.

Период мрешћења језерске златовчице је од октобра до јануара, зависно од метеоролошких услова. Полну зрелост постиже од треће до пете године живота. Мрести се на песковитом или шљунковитом дну језера са израженијом струјом воде и у притокама језера и водених акумулација. Женка, обично уз обалу, полаже 3.000-6.000 јаја. Развој ембриона у јајним опнама траје 65 до 72 дана. Млађ се у почетку храни планктоном, а убрзо прелази на инсекте и ситну рибу као главне делове исхране.