ВРЕТЕНАР

припада породици Percidae.

Трајно забрањен лов

велики

латински: Zingel zingel
енглески: zingel

Велики вретенар Zingel zingel има дугачко и витко тело, велику главу и јако изражене косе пруге. Припада породици гргеча. Живи на дну у дубоким речним струјама. Преко дана се слабо креће и углавном се скрива у рупама на речном дну.

Он је ноћна грабљивица, храни се у освит зоре и сумрак а ако је вода мутна, вретенар у току даана прилази обали у потрази за храном.

Мрести се у априлу и мају на шљунковитом дну. Храна му се састоји од организама дна и млађи других риба. Mаксимална дужина je50 цм a тежина 500 грама

мали

латински: Zingel streber
енглески: streber

Мали вретенар или чеп (Zingel streber )је слатководна риба из фамилије гргечa. Сличан је свом већем сабрату, само има још дужи и ужи део између подрепног и репног пераја.

Вретенар мали има тело вретенастог облика, али он не припада категорији брзих риба. Напротив томе, доста је лењ и успорен. Живи на великим дубинама,на песковитом или каменитом дну где веома стрпљиво чека храну.

Тело му је жуто-смеђе или сиво-смеђе боје са четири до пет тамним,мрким ширим попречним пругама. На првим леђним перајима има 8 до 9 жбица, на другим 12 до 13, а на доњим перајима 12. Вретенар мали веома споро расте, и веома се ретко лови. Обично не нарасте више од 17 цм и 170 грама.

Вретенар мали у Србији насељава углавном Дунав, Саву и Тису, али има га и у Великој и Западној Морави, Колубари, Дрини.

Вретенар мали се мрести у априлу и мају, а већи примерци убрзо постају грабљиви и хране се пуноглавцима и ситном рибом. Јаја полаже на камење.