ПИЈОР

латински: Phoxinus phoxinus
енглески: minnow

припада породици Cyprinidae

Најмањи представник шарана. Пијор се среће у скоро свим водама дунавског и јадранског слива. Живи у бистрим рекама са пешчаним и шљунковитим дном. Увек се задржава у великим јатима. Када се лети, вода јако загреје јата се селе где је вода хладнија.

Пијор може да нарасте од 10 до 12 cm, ретко када више и да тежи до 50г..

Чврсте је грађе, тело му је округласто. Мале је главе и ситних крљушти, којих по стомаку нема. Боја му се често мења. Глава и прса су му карминцрвене боје. Основна боја на леђима је тамнозелена или прљавосива, а по боковима тела налазе се мрље неправилних облика, које су често спојене у златно - уздужну пругу. Цело тело је посуто ситним сивим пегама. Мужјаци, у периоду мреста добијају нешто живље боје.

Пијор се мресте од половине маја до половине јуна. Плодност је мала, до хиљаду јаја. Јаја одлажу међу камење, лепљива су и имају у пречникиу од 1 до 1,25 mm.

Ихтиофауну Крупачког Блата чини неколико аутохтоних врста риба. Од тога се истичу лињак (Tinca tinca), трајно заштићена врста, затим аутохтона штука (Esox lucius), као и пијор (Phoxinus phoxinus), типични становник високопланинских река и потока, који је у водама Крупачког Блата представљен изолованом популацијом. Све врсте водоземаца и гмизаваца које су овде присутне, заштићене су по међународним или националним критеријумима.