ПАСТРМКА - охридска

латински: Salmo letnica
енглески: Ohrid trout

припада породици пастрмки
Минималнa дужинa улова 40cm, максимално 3 рибе дневно
Ловостај од 1 октобра до 1 марта.

Махимална тежинаи преко 11кг.

Охридска пастрмка као ендемична врста рибе на Балкану и у Европи, за стално боравиште има Охридско језеро. Она је најближи предак врстама које су живеле на том подручју још од периода терцијара.

Јавља се у три подврсте:

Летница (лат.Salmo letnica Balcanicus) - мрести се зими.

Струшка пастрмка (лат. Salmo letnica Typicus) - мрести се зими

Охридска белвица (лат.Salmo letnica Aestivalis) - мрести се лети

Изградњом хидроенергетског система "Власина" на истоименој реци у којој је било поточне пастрмке, у новостворено језеро убачена је 1953 и 1954 године млађ охридске пастрмке (струшке форме). Порибљавање је превазишло очекивања стручњака који су радили на том послу, јер се охридска пастрмка веома брзо и потпуно аклиматизовала. Чак јој је и темпо раста био бржи него у постојбини.

Пљоснато тело и мала глава са звездастим сивим пегама  по телу, карактеристична су обележља за разликовање од поточне пастрмке. Боја меса јој, је код неких бела, а код неких ружичаста до тамнонаранџастих нијанси.

Охридска пастрмка се мрести у периоду март-мај, а укршта се са поточном пастрмком. Мелези имају наизменично црвене округле пеге као код поточне пастрмке и сиве звездасте као код летнице.

У кретању је прилично спора, па мамце не напада жустро. У току дана радије се држи дубина и места удаљених од обале, а тек увече диже се на површину воде и лови водене мужице, прилазећи до саме обале и улазећи по ноћи чак и у плићаке где храну тражи на подводном биљу.

Струшка пастрмка залази у реку Дрим код Струге и она се не разликује знатно од охридске.

 Трећа врста охридска белвица настањује само најдубља места у језеру до 200 метара. Мрести се у лето као, не расте велика и све се ређе налази, као да јој предстоји изумирање.