МЛАДИЦА

латински: Hucho hucho
енглески: Danubian salmon

припада породици пастрмки
Минималнa дужинa улова 100cm, максимално 1 риба дневно
Ловостај од 1 марта до 31 августа.

Младица је слатководна, брза риба која припада породици Пастрмки.

Крупнији примерци младице држе се дубоких вирова са скровитим местима под обалом, одакле повремено крећу у потрагу за храном, углавном на брзаке - ујутру на улазе, а увече на излазе вирова. Кад се нахрани младица се враћа у своје скровиште и љубоморно га чува од уљеза.

Храни се рибом и раковима. Најлепши примерци могу се наћи код Бајине Баште па низводно до села Црнца пре почетка Зворничког језера у Општини Љубовија, мада је има и низводно све до ушћа Дрине у Саву, па чак залута и у савске воде поготово око ушћа и то за време јаких зима када она трага за белом рибом, а нарочитоскобаљем који јој је омиљена храна.

Младица има лепо, дугачко и ваљкасто тело, и она је највећи представник пастрмског рода.

Плива великом брзином, а репно пераје је веома снажно. Шкржни поклопци су велики и широко их отвара. По телу има црне пеге. Глава и леђа су јој тамносмеђа до зеленкаста, а код понеких примерака благо ружичаста са преливима, што је везано за место живљења.

Глава је дуга и пљосната, уста су шиљата и пружају се далеко испод очију. Масна пераја су велика, остала су релативно малена. Бокови су светлији, црвенкасти, одозго је бела, сребрнастосјајна. За време мрешћења је још лепша и тада добија неку бакарнољубичасту боју.

Мрести се од марта до априла у плиткој води, излеже 10000-25000 јајашаца. Полно је зрела са 5 година кад је дугачка 50-60цм.

Највећа икада уловљена младица била је тешка 59,4 килограма и дуга 186 cm. Било је то 1873. године. Званично признати рекорд држи примерак од 34,511 килограма уловљен 1985. у Аустрији.

Младица је веома јак борац. Уме чак да у првом бегу одмота сав најлон са шпулне а да не говоримо о њеним елегантним скоковима из воде.

Лов младице је заиста врхунско задовољство а сваки улов је прича за себе.

Младица је, уништавањем њеног природног станишта, преграђивањем река, постала ретка врста.