КЛЕНИЋ

латински: Leuciscus leuciscus
енглески: Dace

припада породици Cyprinidaе.

Кленић има округласто, заобљено - заокружено тело. Уста су полудоња и невелика, а врх им је на нивоу доњег обода очију. Глава му је, као и леђа тамно плаве боје, а на боковима има сјајну сребрнкасту боју са бројним тамним линијама које прате смер крљушти. Стомачна и анална пераја су му беличаста, прошарана светло црвеном бојом, а леђна и грудна су на крајевима црна. Леђно пераје има само седам жбица, а репно пераје му је снажно расцепљено.

Кленић може да нарасте максимално до 40 cm, а максимална тежина му је око 1kg. Може да живи до 16 година. Годишње порасте двоструко, па кленић од једне године има 25 g, од две године 50 g, од три године 100 g и од четири 200 g.

Кленић је распрострањен у рекама и потоцима Европе, северно од Алпа, као и у Азији. Највише је присутан у Француској и Немачкој, али се проширио и до Ирске. Преферира воду од 6.0 до 8.0 пХ, а идеални распон температуре је од 4 до 20º C. Воли чисте потоке и дубоке реке где зими плива преко шљунковитог дна, а лети је ближе површини воде.

Живахна је и активна риба, радо се скрива иза камења, зими борави у дубљим водама. Скупљају се у мања јата. Храни се црвима, инсектима, ларвама инсеката, ситним рибицама и ретко биљкама.

Кленић се мрести од марта до маја и тада женка положи око 30.000 јајашаца икре, која се лепе на водено биље, или на потопљене пањеве и камење. Полно је зрео са 3 године.