ПАСТРМКА  језерска

латински: Salmo trutta - morpha lacustris
енглески: Brown trout

припада породици пастрмки
Минималнa дужинa улова 25cm, максимално 3 рибе
Ловостај од 1 октобра до 1 марта.

Језерска пастрмка је брза, веома лепа слатководна риба која живи у бистрим, чистим језерима,и припада фамилији Salmonidae.

Може да нарасте и до 30 килограма при дужини од 1м, а животни век јој је15 година. Обично је мања од пола метра и најбројније су оне од 3-6 килограма. Тело језерске пастрмке нешто је пљоснатије од поточне, а крљушти крупније. Боје је сребрнасто-беле или сиве са великим црним тачкама неправилног облика расутим по глави леђима и боковима, али и по леђном перају. На боковима обично има и по неколико тамних попречних пруга. На образима су златастомалинасти преливи.

Језерска пастрмка има врло ситне крљушти, које чврсто належу на тело па их је зато тешко уочити. Први зракови у грудним, трбушним перајама, као и у подрепном перају су беле боје. Леђа су зеленкасто-црне боје, бокови тела сребрнкасти а трбух је бео.

У периоду мрешћења, мења донекле боју тела. На телу постоје ретко распоређене крупне розикасте пеге у облику слова икс.

Живи на планинским језерима до 1800м надморске висине; младе пастрмке више се задржавају на површини, близу обале, а старије у дубини до 40 м. Млади једу инсекте, а одрасли су грабљивци. Она је типични становник хладних и кисеоником богатих вода. Иако претежно станује у језерима, може да се нађе и у рекама. Задржава се у близини обале, и то уз сама ушћа река. Путујући реком узводно, на свом путу,прескаче препреке

Језерска пастрмка полно сазрева од 3 до 5 година при дужини од 50 до 60cm. Мрести се у потоцима који се уливају у језера, крајем јесени и почетком зиме, од октобра до јануара, на песковитом и шљунковитом дну. Женка полаже 3000 до 6000 јаја икре. Развој ембриона у јајним опнама траје од 65 до 72 дана.

Млађ се задржава тамо где се излегла чак и до три године, па тек онда долази у језеро где у обиљу хране знатно брже расте. Док је млада храни се планктонима, ларвама, мекушцима и инсектима, а касније кад одрасте не прашта ни рибама.

Лов језерске пастрмке дозвољен је само вештачким мамцима (варалице, мушице).

Веома је цењена код спортских риболоваца, јер је жилав борац и треба доста труда док се ова лепотица пресели из воде у чуварку.