ДВОПРУГАСТА УКЛИЈА - плиска

латински: Alburnoides bipunctatus
енглески: schneider

припада породици шарана.

У околини Пирота је зову шљапик, у околини Лесковца чајка, на Тимоку српска белица,
у Нишу шиштавац, на Дрини зека.

 Насељава чисте и бистре воде од западне Француске па источно све до Каспијског језера.

Плиска, мала сребрнаста риба, је слична кауглеру, али је шира, "прсатија" и бочно спљоштеног тела које је покривено релатино ситним и чвршћим крљуштима по телу.

Има малу главу, оштро истурена уста и вилице исте дужине. Леђа су јој светло маслинасто-зелена са једва приметним испрекиданим пругицама. Бокови су светли са сребрнастим одсјајем док је трбух жућкасто-сребрнаст. По леђима, леђном, репном и грудним перајима су ситне, тамне пеге, док трбушна и подрепно пераје, имају црвену  нијансу.

Бочна линија је у горњем и доњем делу засенчена тамном линијом. Посебно обележје ове врсте су два низа тамних тачака које уоквирују бочну линију, па је зову и двопругаста уклија.

 Обично нарасте до 10-ак цм, изузетно и 15цм. Живи у јатима,при површини река и потока са умереним или брзим током. Можемо је видети и у чистијим језерима.

Полно је зрела са две године. Мрести се у мају и јуну, у плићаку, а икру полаже на камен или шљунак. Храни се, као и кауглер, зоопланктоном и инсектима из ваздуха.

За разлику од ове ткз. обичне плиске, Планинска плиска има шире тело, заобљено леђно пераје и мање траке у аналном перају. Изнад и испод бочне линије има црне тачкице.

Двопругаста уклија је врло осетљива на загађења па је сматрају индикатором чистих вода.

Налази се на црвеној листи "IUCN-a"