АМУРСКИ ЧЕБАЧОК

латински: Pseudorasbora para
енглески: chebachok

припада породици шарана
нема ограничења улова

 Неки је зову "амурчић", јер изгледом заиста подсећа на сићушног амура. Што је најзанимљивије, у наше воде је и доспела пре тридесетак година, баш приликом превоза млађи  амура.

Чебачок се, захваљујући високој плодности и широком спектру исхране, одлично прилагодио и преплавио бројне водотокове. понегде га зову и "кркуша" јер и на ову рибицу изгледом подсећа

Домовина амурског чебачока је Источна Азија - воде Кине, Кореје, Јапана,Тајвана, базен Амура. Појавила се 60-их година XX века у барама Румуније одакле је прешла у Дунав ширећи се целом Европом. Инвазиона је врста и носилац паразита  "Sphaerothecum destryen".

Мала је риба дужине између 8 и 8,5 цм (изузетно до 11 цм). Има издужено, благо спљоштено тело. Уста су му горња, мала и попречна, без бркова. Подрепно пераје је врло кратко. Јатна је риба. Живи у каналима, плавним зонама великох река, међу растињем, али излази и на отворене делове језера и притока.

Живи до 4 године. Полну зрелост достиже у другој години и таде је дуг свега 3 цм. Мрест се обавља у више наврата; почиње juna, на температури од 15-16 степени и траје два-три месеца. Женка полаже око 3.000 јаја готово свуда: камење, подводне гране, празне шкољке . Мужјак  чува гнездо

Храни се микроорганизмима, ларвама водених инсеката и неким биљкама, а понекад напада и гризе друге рибе.